Wandelend de Limburgse PeelOntdekken

De paden op, de lanen in…Ervaar het avontuur van de Limburgse Peel als jij hart hebt voor wandelen. De wandelroutes en de mooie landschappen zijn niet te tellen.Wist je dat je zelfs in de Limburgse Peel kunt bosbaden? Er zijn korte ommetjes of lange wandeltochten zoals de Liberation Route Hiking Trail. En heb je nog een grotere uitdaging nodig, dan krijg je die. Wat denk je van het Petranpad (petranpad.nl)? Dit is een wandelpad van ongeveer 112 kilometer dat de natuurgebieden van Horst aan de Maas met elkaar verbindt. Jouw hart maakt niet 1, maar meer sprongetjes. Kijk ook op www.landschaphorstaandemaas.nl en www.routeplannerlimburg.nl voor de mooiste routes of stel je eigen route samen.

 

 Uitgelichte wandelroutes in de Limburgse Peel

 Schaopsdrift en schouwpad – 7,3 km

De Schaapscompagnieën lopen als een rode draad door de historie van Venray. Deze wandeling kun je ook maken met een herder en zijn kudde schapen. Dan weet je daarna alles over de werkwijze van de Schaapscompagnieën.

NAAR DE ROUTE
 

Schapen in Venray

Psychiatrieroute Venray – 6,3 km

Door de Krankzinnigenwet van 1884 is in Venray goede opvang gekomen voor psychiatrische patiënten. De wandeling bestaat uit 2 wandellussen en loopt over het voormalige Sint Anna en Servaashof.

NAAR DE ROUTE

psychiatrieroute-venray

Wandeling Knopenlopen Grashoek-Beringerzand – 7,5 km

Vanaf de kerk in Grashoek loop je zo het landelijk en agrarisch gebied van Peel en Maas in. Met velden en weides links en rechts van jou zo ver als je kunt kijken en dan opeens doemt er een camping op: Beringerzand.

NAAR DE ROUTE

Camping Beringer Zand Limburgse Peel

Wandelroute knopenlopen Meijel – 10 km

De wandeling brengt je van Meijel tot Meijel. Ondertussen kom je langs akkers, weilanden, het kanaal, bossen en stuifzandgebieden. Langs de route liggen een aantal gezellige brasserieën om je trek te stillen en je dorst te lessen.

NAAR DE ROUTE

Knopenlopen Meijel

Landschapspad ’t Ham – 4 km

‘t Ham is bewaard gebleven doordat het te nat was voor agrarisch gebruik. Begin 2000 kwam het in handen van Staatsbosbeheer en kreeg het de bestemming natuurgebied. Door de meanderende Grote Molenbeek vind je er veel verschillende planten en dieren. Naast ‘t Ham ligt de Reulsberg, een stuifzandgebied dat voor een groot deel is bebost.

NAAR DE ROUTE

Landschapspad 't Ham-Limburgse Peel

Het Schravenpad (rozenroute) – 10 km

Doe als de Lottumse bisschop Frans Schraven en volg het pad naar Huys Kaldenbroek, zijn geboortehuis. Het Schravenpad start bij de Rozenhof in rozendorp Lottum. Zoals de naam al verklapt: je vindt onderweg veel mooie rozen. Lees de 16 informatieborden langs de route en leer meer over het leven van Schraven en zijn heldendaad in China waar hij vanaf 1921 bisschop was. Hij hielp duizenden vluchtelingen – vooral vrouwen – waarvoor hij later vermoord is door het Japanse leger.

NAAR DE ROUTE

Schravenpad-Limburgse Peel

Bosbaden Pad Helden 1 - 5,5 km

Bosbaden, ook wel Shinrin-Yoku genoemd, is een Japanse praktijk van het volledig opgaan in de natuur om stress te verminderen. Het betreft wandelingen in het bos waarbij al je zintuigen worden gestimuleerd door de natuurlijke omgeving. Deze helende ervaring bevordert ontspanning, vermindert stress en verbetert het algemene welzijn.

NAAR DE ROUTE

Bosbaden Pad Helden 1

Photo by Kyle Glenn on Unsplash